Словник паронімів української мови скачать

Словник паронімів української мови

Пароніми в системі української мови. Словники паронімів. 2619.
Пароніми (від гр.para - поблизу, поруч і onyma - ім'я) - це слова, подібні між собою за звучанням і частково за будовою: абонент - абонемент; континент - контингент. За допомогою паронімів нерідко створюються рими в авторських поетичних творах та в народних прислів'ях та приказках: Говорили- балакали, сіли й заплакали; Ні слуху ні духу; Яке їхало, таке й здибало.

У вузькому розумінні цього терміну – це схожі спільнокоренеі слова (адресат-адресант) У широкому розумінні – це будь-які (тобто як споріднені, так і несоріднені) схожі за формою слова (анотація-нотація) Залежно від ступеня звукової близькості пароніми поділяють на : n максимальну (калина-малина) n мінімальну ( сплеск-блиск). З лексичнною паронімією пов’язане синтаксичне явище парономізії. Парономазія - це стилістична фігура, побудована на комічному або образному зближенні паронімів та взагалі співзвучних слів і словосполучень.( ти йому про тараса, а він тобі півтораста). Крім парономазії на основі паронімії створюються каламбури, антитези та ін.

Водночас звукова близькість паронімів призводить до того, що вживають помилково один замість другого 9замість „факт”-„фактор”) Причиною лексичних, а отже і симантичних помилок стає також нерозрізнення міжмовних паронімів, особливо належних до близько-споріднених мов ( рос. Сомнение- укр.сумління.). Словник паронімів української мови . Опис, Автор: Гринчишин Д.Г., Сербенська О.А. . Словник є першою спробою в українській лексикографії опису паронімів. Гринчишин Д, Г., Сербенська О. А. Словник паронімів української мови. К., 1986. – у цьому словнику описано понад 1 тис. паронімів, які найчастіше зустрічаються, також є різнопрефіксні і різнокореневі слова. У словниковій статті описується паронімічна пара і заголовні ряди, які мають три і більше близьких за звучанням слів. стаття склдається з кількохчастин: n загальні відомості про пароніми, дається етимологічна довідка.

n особливості сполучування кожного пароніма. Основна увага звертається на розкриття лексичного значення паронімів. Дається коротке тлумачення.


  • Словник паронімів української мови

  • Словник паронімів української мови
  • Просмотров: 86 | Добавил: igorqlzanprokhorovsa | Теги: время | Рейтинг: 0.0/0
    Рекомендуем также:
    avatar